Geschiedenis

Het Tongers damesvolleybal ontstond in 1967 onder de naam TOVOC. 10 jaar later was het voor de eerste maal raak! TOVOC boekte succes na succes en een eerste kampioenstitel was het logische gevolg. Deze kampioenstitel luidde een niet meer te stuiten groei van TOVOC in. Eén jaar later werder er reeds 5 ploegen ingeschreven in de competitie.

TOVOC, na fusie met Initia Hasselt, werd HATOVOC en promoveerde in 1985 naar de hoogste nationale competitiereeks, destijds “Eredivisie” genoemd, nu “Liga A”. Vanaf dat moment speelde de ploeg tevens in de Europese competitie. Het aantal ploegen in de competitie werd uitgebreid tot 12. Dat maakte van de Limburgse ploeg de grootste van België.

De club zette zich tevens in voor tal van sociale doeleinden, getuige het organiseren van “Frankskes leggen” in 1989 ten voordele van de gehandicaptenorganisatie “Nederheem”. Een nieuw wereldrecord werd gevestigd en de ploeg kwam in het “Guinness Book of Records”, er lagen 2.184.744 frankskes op de vloer in de sporthal PIBO.

De fusie met Hasselt liep ten einde in 1990 en DATOVOC werd geboren. Onder deze naam brak de club door in eigen land met 2 landstitels in 1993 en 1994. Ook buiten onze landsgrenzen begon men zich te manifesteren. De wereldtop van het damesvolleybal zakte tot 4 maal toe af naar Limburg, waaronder landen zoals Cuba (Olympisch kampioen), China (wereldkampioen), Peru (vice-wereldkampioen), Zuid-Korea, USA en USSR. 

1998 werd gekenmerkt door de eerste grote naamwisseling, de club zou de volgende vijf jaren “ISOLA”-Tongeren heten. 

Als kersvers landskampioen sloot de club voor het seizoen 2002-2003 een driejarig partnership af met “EBURON”. De fruitveiling van Borgloon bleek een ware geluksbrenger voor het damesvolleybal in Tongeren. 3 Landstitels en 3 deelnames aan de Europese Final Four in evenveel seizoenen waren de vruchten van deze succesvolle samenwerking.

In 2005 deed “EUPHONY” zijn intrede als naamsponsor in het Tongerese volleybal. Ook de samenwerking met deze telecom-gigant was succesvol met als resultaat een zevende landstitel.

In het seizoen 2007-2008 plaatste de club zich, na winst in de Supercup-finale en een fel bevochten seizoen, zich voor hun zoveelste Europese campagne.

In datzelfde seizoen pakte de club tevens uit met een ambitieus vernieuwingsplan. Jonge talentvolle Belgische speelsters aantrekken en hen de kans geven op het hoogste niveau uit te blinken. In het seizoen 2009-2010 bedroeg de gemiddelde leeftijd van de ploeg amper 21 jaar. Ook nu nog is DATOVOC overtuigd van deze strategie en verwelkomt talentvolle youngsters van harte in de gelederen van de eerste ploeg.

Sinds het seizoen 2014-2015 wisselde de club van thuisbasis en ruilde de sporthal PIBO in voor de  “SPORTOASE” te Mal-Tongeren. Dit sportcomplex biedt een fantastische accomodatie met mogelijkheid tot fitness en zelfs zwemmen. Een sporthal die de uitstraling van onze club zeker ten goede komt.

In 2014 werd DATOVOC ook gekroond als “Gouden Jeugdclub”, een kwaliteitslabel uitgereikt door de Vlaamse Volleybal Bond aan clubs die een kwalitatief hoogstaande jeugdopleiding aanbieden. Een evidente aanvulling op de talrijke Bekers en Medailles die onze jeugdploegen elk jaar weten te verdienen. 

DATOVOC vierde in 2015 haar 30 jaar onafgebroken deelname aan de hoogste nationale damesvolleybal competitie. Hiermee is zij de langst spelende ploeg in de Liga A met nog vele jaren te gaan!

In 2016 beleefden onze dames in de Liga A competitie een topjaar. Met 16 winstpartijen op 24 wedstrijden kwamen zee afgetekend als winnaar uit de play-offs 2 en eindigden zo op een schitterende 5e plek in de competitie. Een mooie beloning voor een seizoen hard werken ! Bovendien speelde de Liga-ploeg – na 10 jaar – opnieuw de finale van de Beker van België in een uitverkocht Antwerps Sportpaleis. Het was een spetterende show en de wedstrijd werd voor het eerst in de geschiedenis van het damesvolleybal LIVE uitgezonden via TVL en Sporza. De tegenstander, Asterix Kieldrecht, bleek helaas een maatje te sterk. Maar niettemin weer een schitterende prestatie. Twee van onze speelsters werden in 2016 door de Vlaamse Vollebal Bond zelfs genomineerd voor de titel beste “Speelster van het Jaar”. 

In 2017 zal Datovoc dankzij haar 50-jarig bestaan als Koninklijke vereniging betiteld kunnen worden.