Geschiedenis

Het Tongers damesvolleybal ontstond in 1967 onder de naam TOVOC. De club sloot zich aan bij de Belgische Volleybalbond onder het stamnummer 711. De stichtende bestuursleden waren  O. Geraerts (Voorzitter) en L. Vanhove (Secretaresse). Als speelterrein werd het stadspark “De Motten” aangegeven. De basisdoelstelling van de club was : “Aan vrouwen en meisjes de kans geven volleybal te spelen in een club, waar alles op hen is afgesteld en waar de damesafdeling niet zomaar een aanhangsel is van een eventuele herenploeg”. De clubkleuren waren orange en zwart.

Krantenartikel : Oorsprong onbekend – vermoedelijke datum 18 Augustus 1967

Krantenartikel : Oorsprong onbekend – vermoedelijke datum 18 Augustus 1967

Het jeugdige clubje, dat bij de oprichting 10 aangesloten leden telde, veroverde zich doorheen de jaren een plekje in de Limburgse volleybalwereld. Gespeeld werd nog hoofdzakelijk op buitenterreinen. TOVOC speelde ook in de overdekte hallen ( in de volksmond “Varkenshallen” ), met alle problemen vandien : een regelmatig vuile, natte betonnen vloer, enge en ongezellige kleedkamers, koude in de winterperiode, ... Maar TOVOC beet door in die eerste jaren.

Varkenshallen 1    Varkenshallen 2

Op de foto 1 : Lieve Christiaens, Mia Noelmas, Gerda Colla – datum onbekend                                                                   Op de foto 2 : Brigitte Fagard, Armande Xels,  Gerda Colla – datum onbekend

sibbo 1   sibbo 2

Op de foto : Wedstrijd op de speelplaats van de SIBBO te Tongeren :  Lisette Champagne, Marie France Vrindts, Mia Noelmans, Gerda Collas – datum onbekend   

 

Daar dit de enigste reeks was dat jaar in Limburg, startte TOVOC in het seizoen ‘67-‘68 in 1ste Provinciale afdeling. De eerste jaren werden gekenmerkt door enkele schitterende resultaten. In ’71-’72 kwam er echter een terugval door het afhaken van enkele speelsters van het eerste uur, gevolg een degradatie naar 2e Provinciale afdeling. Waar in de jaren die volgden de promotie steeds op het nippertje werd gemist was het in ’78-’79 raak. TOVOC promoveerde zonder één nederlaag terug naar 1ste provinciale.

Tovoc Kampioen

Artikel : Oorsprong en datum onbekend – vermoedelijk ’78.

Deze kampioenstitel luidde een niet meer te stuiten groei van TOVOC in. Dankzij een uitstekende jeugdwerking werden er 1 jaar later reeds 5 ploegen ingeschreven in de competitie : 1ste provinciale, reserven, 3e provinciale, beloften en junioren.

Met vooral speelsters uit eigen gemeente volgde algauw een nieuwe promotie van provinciaal naar nationaal. Twee seizoen vertoefde TOVOC in de 3e nationale waar in ’82-’83 een bikkelharde strijd werd gevoerd met Rekem om een promotie af te dwingen naar 2e nationale . Rekem haalde het uiteindelijk, maar TOVOC kende toch nog wat geluk ( en loon naar werken ) . Door een algemeen forfait en twee testwedstrijden kon TOVOC alsnog naar 2e nationale.

Voor het eerst ondervond TOVOC hoe hard volleybal kan zijn. Het werd een enorme leerschool met het oog op het seizoen ’84-’85.

In April van 1984 gebeurde er iets tot dan toe ongezien in het Belgische damesvolleybal. Onder leiding van Guy Bierwaerst ( manager TOVOC ) en Felix Vandersmissen ( technisch directeur INITIA HASSELT ) fusioneerde de tongerse en de hasseltse clubs samen tot een nieuwe VZW : “HATOVOC”.  “De bedoeling was om via samenwerking en doorstroming op diversie niveaus een damestopploeg in België te creëren”, aldus de beide heren. De standplaats van deze nieuwe club was Tongeren. Het aantal ploegen in de competitie werd uitgebreid tot 12. Dat maakte van deze Limburgse ploeg de grootste van België.

Tussen 1984 en 1987 was TOVOC, en dus later HATOVOC, organisator van het beroemde “Eurowintercircuit”. Guy Bierwaerts, Willy Bruninx, momenteel Ere Voorzitter van de Vlaamse Volleybal Bond en D. Durlet trokken op internationaal avontuur. Zij haalden viermaal de wereldtop van het damesvolleybal naar Limburg. Deelnemende ploegen zoals China (Wereldkampioen), Cuba (Olympisch kampioen), Peru (Vice-wereldkampioen), Zuid Korea, USA en USSR om maar de voornaamste te noemen, gaven aan deze tornooien internationale bekendheid. De wedstrijden in Tongeren werden gespeeld in de sporthal PIBO op Sint-Truidersteenweg.

China 1985  

Op de foto 1 : China 1985 - PIBO Tongeren                                                                                   Op de foto 2 : Cuba 1985 - PIBO Tongeren

 

HATOVOC promoveerde in 1986 naar de hoogste nationale competitiereeks, destijds “Eredivisie” genoemd, nu “Liga A”. Vanaf dat moment speelde de ploeg tevens in de Europese competitie.

De club zette zich tevens in voor tal van sociale doeleinden, getuige het organiseren van “Frankskes leggen” in 1989 ten voordele van de gehandicaptenorganisatie “Nederheem”. Een nieuw wereldrecord werd gevestigd en de ploeg kwam in het “Guinness Book of Records”, er lagen 2.184.744 frankskes op de vloer in de sporthal PIBO.

De fusie met Hasselt liep ten einde in 1990 en DATOVOC werd geboren. Onder deze naam brak de club door in eigen land met 2 landstitels in 1993 en 1994. Ook buiten onze landsgrenzen begon men zich te manifesteren.

1998 werd gekenmerkt door de eerste grote naamwisseling, de club zou de volgende vijf jaren “ISOLA”-Tongeren heten.

Als kersvers landskampioen sloot de club voor het seizoen ‘02-‘03 een driejarig partnership af met “EBURON”. De fruitveiling van Borgloon bleek een ware geluksbrenger voor het damesvolleybal in Tongeren. 3 Landstitels en 3 deelnames aan de Europese Final Four in evenveel seizoenen waren de vruchten van deze succesvolle samenwerking.

In 2005 deed “EUPHONY” zijn intrede als naamsponsor in het Tongerse volleybal. Ook de samenwerking met deze telecom-gigant was succesvol met als resultaat een zevende landstitel.

In het seizoen ‘07-‘08 plaatste de club zich, na winst in de Supercup-finale en een fel bevochten seizoen, zich voor hun zoveelste Europese campagne.

In datzelfde seizoen pakte de club tevens uit met een ambitieus vernieuwingsplan. Jonge talentvolle Belgische speelsters aantrekken en hen de kans geven op het hoogste niveau uit te blinken. In het seizoen ‘09-‘10 bedroeg de gemiddelde leeftijd van de ploeg amper 21 jaar. Ook nu nog is DATOVOC overtuigd van deze strategie en verwelkomt talentvolle youngsters van harte in de gelederen van de eerste ploeg.

Sinds 2014 draagt DATOVOC ook trots het label van “Jeugdvriendelijke volleybalclub” gecombineerd met het “Talentenlabel”. Deze kwaliteitslabels worden uitgereikt door Volley Vlaanderen aan clubs die een kwalitatief hoogstaande jeugdopleiding aanbieden en die aan doorgedreven talentbegeleiding en doorstroming doen. Een evidente aanvulling op de talrijke Bekers en Medailles die onze jeugdploegen elk jaar weten te verdienen.

Sinds het seizoen ‘14-‘15 wisselde de club van thuisbasis en ruilde de sporthal PIBO in voor de  “SPORTOASE” te Mal-Tongeren. Dit sportcomplex biedt een fantastische accomodatie met mogelijkheid tot fitness en zelfs zwemmen. Een sporthal die de uitstraling van onze club zeker ten goede komt. Helaas bleven sportieve successen uit en moest de club dat jaar tegen de degradatie vechten in een barragewedstrijd tegen jaraco As.

DATOVOC viert in 2016 haar 30 jaar onafgebroken deelname aan de hoogste nationale damesvolleybal competitie. Hiermee is zij de langst spelende ploeg in de Liga A met nog vele jaren te gaan ! In het seizoen ’15-’16 herleefde de club sportief helemaal en bracht terug herinneringen aan de glorie jaren. Met 17 winstpartijen op 24 wedstrijden wist DATOVOC een schitterende 5e plaats in de rangschikking te bemachtigen. Dit bracht ook een europees ticket binnen handbereik. Bovendien speelden de Tongerse dames - na een afwezigheid van 10 jaar - de finale van de Beker van België in een overvol Antwerps sportpaleis (13.000 toeschouwers). Voor het eerst in de geschiedenis van het Belgisch damesvolleybal was deze wedstrijd LIVE te zien op de televisie. Meer dan 225.000 kijkers waren getuige van een schitterend volleybal moment. Ondanks het feit dat Asterix Kieldrecht ons er wederom van weerhield de titel mee naar Tongeren te nemen, ging de prestatie van dit Limburgs team niet onopgemerkt voorbij.

Beker finale

Bekerfinale in Sportpaleis tegen Asterix Kieldrecht - 2016.

In 2017 viert de club haar 50-jarig bestaan. En zowel in de Liga A als bij de jeugd blijft de club meedraaien aan de top. Vooral de dames van de tweede ploeg weten het ene succes na het andere te behalen en in het seizoen '17-'18 weten zij van 1ste provinciale reeks door te stoten naar 2de divisie. En nog geen jaartje later , in het seizoen '18-'19 stoten zij door naar 1ste divisie. Een knappe prestatie die werd behaald zonder externe transfers en met inzet van eigen jeugd. De 1ste divisie reeks staat nu bekend als Nationale 2.

In Februari 2019 maken Datovoc en Jaraco As bekend dat beide Limburgse clubs hun Liga A ploegen gaan fusioneren onder de naam "Ladies Volley Limburg As-Tongeren". Door hun krachten te bundelen willen beide clubs op een duurzame manier een Limburgse topploeg opbouwen. Hiermee willen zij de steeds groter wordende problemen van de zaalsporten het hoofd bieden en samen op lange termijn concurreren met de top ploegen uit de Liga A. Gezien men enkel fusioneerde op het hoogste niveau zetten zowel Tongeren als As hun jeugdwerking in eigen streek verder en verzekeren hierdoor ook een instroom aan Limburgs jong talent naar de fusie ploeg. De link met DATOVOC zal zo steeds blijven bestaan.

Al van bij de start bleek het concept aan te slaan. "Ladies Volley Limburg As-Tongeren" werd zowel in het seizoen '19-'20 als het seizoen '20-'21 vice-landskampioen en sleepte hiermee een Europees ticket in de wacht. Met een nieuwe naamsponsor en een nieuwe sporthal in het Genkse als thuisbasis werd ook de naam gewijzigd in "Jaraco Ladies Volley Limburg Genk". Limburgs vrouwenvolleybal op topniveau is bij deze verzekerd. Onder deze naam werden zij in het  seizoen '21-'22 wederom vice-landskampioen na een superieur Oostende. Misschien het komende seizoen ?

Fusie 

Bron : Het Belang van Limburg - 15 Februari 2019

Na enkele verloren Covid-seizoenen waar de competitie niet op volle toeren kon draaien, werd het seizoen '21-'22 wederom gekenmerkt door vele sportieve successen. Voor het eerst in hun geschiedenis organiseerde de club in eigen huis de finales van de Beker van Limburg. Een mega-event met bijna 2000 bezoekers in de Sportoase. Datovoc plaatst zich met maar liefst 3 ploegen voor deze finales : U19, U15 en U11. In elke categorie behaalde Datovoc de overwinning ! Deze drie ploegen gingen dan ook verder naar de Vlaamse Kampioenschappen , waar de U11 een verdienstelijke tweede plek behaalde bij de Bekerfinalisten. De U15 werd er Vlaams Bekerkampioen en de U19 werd Vlaams Bekerkampioen en Supercup winnaar en ging zo door naar de Belgische kampioenschappen.  En als kers op de taart werd deze U19 ook nog Belgische Kampioen. Maar ook in de reguliere competitie was het prijs : onze jeugdige Nationale 2 ploeg werd kampioen en promoveerde zo naar Nationale 1, het op één na hoogste nationale niveau. 

Het seizoen 2022-2023 was er ook eentje met tal van sportieve topprestatties. Net zoals het vorige seizoen plaatsen zich wederom 3 ploegen voor de Beker van Limburg  :  U11, U13 en U19. Dit keer wisten enkel de junioren van de U19 de titel van Limburgskampioen naar Tongeren te halen. Maar voor de U11 en de U19 was het verhaal nog niet ten einde , beide ploegen trokken naar de Vlaamse Jeugdkampioenschappen. De U11 behaalde aldaar een zeer mooie tweede plaats in de Vlaamse Kampioenenreeks. De U19 deed er een schepje bovenop, werd overtuigend Vlaams Kampioen en won ook de Supercup , waarmee ze zich een plaats verzekerden in de Belgische Jeugdkampioenschappen. Onze U19 had een mooie kans om hun Belgische titel te verlengen. Helaas bleek Roeselare in de eerste wedstrijd net iets te sterk en Datovoc moest zich tevreden stellen met een welverdiende 2e plaats. U19 werd Vice-Belgisch Jeugdkampioen, niet slecht gedaan van onze Tongerse dames. Diezelfde U19 behaald in de Vlaamse Jeugdchampionsleague een 4e plek en was aldaar ook wederom de beste Limburgse ploeg. We mogen in dit seizoen zeker ook niet onze Promo 2 dames vergeten, zij werden kampioen in hun reeks en promoveerden naar Promo 1. 

DATOVOC zal in Tongeren het goede werk verderzetten en met maar liefst 3 senioren ploegen in Nationale 1, Promo 1 en Promo 4, alsook tal van succesvolle jeugdploegen ziet de toekomst er schitterend uit. Een ervaren trainersstaf en het vele jonge talent zullen in de toekomst zeker nog zorgen voor tal van promoties, titels en bekers. Wordt vervolgd ...